Господарки села Шевченкове (Карагмет), що в Кілійській громаді на Одещині, готують вареники з дуже оригінальною начинкою.
Про це повідомляє інформаційна агенція «Юг.Today».
Про традиції приготування аутентичної страви в соцмережі розповіла уродженка Карагмету Аліна Куліковська. Далі текст авторки.
«Помічаю тенденцію, що молоді все менше подобаються солодкі вареники зі смаженою квашеною капустою та сушеним виноградом. Завжди цьому дивуюсь. На нашому столі на Святвечір завжди є цей делікатес. І здавалось, а чому б терпіти рік, візьми тай наліпи. А ні! Атмосфера! Має бути особливий день. І смачні ці вареники лиш на Святвечір. Мені здається, що і страви смачніші з особливого посуду. Наприклад, вареники та голубці смачніші з казанка, що тріснув збоку. А мисочка обовʼязково має відслужити не один десяток років, щоб дати вареникам особливого смаку, і цибуля має смажитись в сковорідці, що на своєму віці пересмажила не один центнер цибулі.
І виноград має бути сорту «Зайбер», і сушитися має на горищі не один місяць. І мама має бути хазяйкою, ну прям як моя Лариса Куликовская. І папа Саша Куликовский має збоку стояти, і вихваляти вареники, і уявляти, що він, як той, що оком вареникам моргав з фільму «На хуторі близ Диканьки». Тоді вареники вдаються, але так буває лиш раз на рік – на Святвечір», – поділилася спогадами Аліна.
Вона також пригадала, що вдома обовʼязково робили вареники з картоплею для тих, хто не є великим поціновувачем делікатесних.
«І поки дописала – розплакалась від спогадів. Якже серед всього нетрадиційного, навʼязаного, зміненого, насадженого – хочеться бути живою традицією навіть в таких не дуже великих речах, як солодкі вареники з жареною квашеною капустою та сухим виноградом на Святвечір», – додала Аліна.
Sorry, comments are closed for this post.