На Одещині створюють Міжнародний туристичний гастрономічний маршрут

Ландшафти Бородінської громади. Фото: Віктор Ганган

У квітні Бородінська селищна рада Болградського району, що на Одещині, офіційно створила Міжнародний туристичний гастрономічний маршрут «Дорога вина та смаку Буджаку».

Про це повідомляє «Бессарабія INFORM» з посиланням на голову Бородінської громади Івана Кюссе.

Варто зазначити, що на півдні Одещини вже існує перший український еногастрономічний маршрут «Дорога вина та смаку української Бессарабії». Він був створений за сприяння проєкту Євросоюзу «Підтримка розвитку системи географічних вказівок в Україні». Основною метою цього проєкту є збереження історико-культурного, етнографічного, еногастрономічного середовища «Української Бессарабії», підтримки та популяризації місцевих виробників, підвищення туристичної та інвестиційної привабливості регіону.

Учасниками проєкту є виробники місцевих вин та традиційних продуктів харчування, центри громадського харчування, дегустаційні  зали, енотека, готелі, навчальні заклади, туроператори Одеської області. Протяжність всього маршруту перевищує 900 кілометрів. Сам маршрут проходить південно-західною стороною Одещини, охоплюючи чотири напрямки – «Одеса-Шабо-Білгород-Дністровський», «Одеса-Фрумушика-Нова-Лісне», «Ізмаїл-Криничне-Болград», «Татарбунари-Струмок–Приморське-Вилкове».

Маршрут «Дорога вина та смаку Буджаку», який створила Бородінська громада, відрізнятиметься від свого попередника. За словами голови ТГ Івана Кюссе, він проходитиме по громадах Одещини, які знаходяться на кордоні з Молдовою. Також вже затверджений перелік об’єктів, які знаходяться в прикордонних громадах. Зокрема, йдеться про Петропавлівську громаду Білгород-Дністровського району, Бородінську та Тарутинську громаду Болградського району. Є також намір долучити Кубейську та Городненську громади Болградського району.

«В нашій громаді ми маємо намір включити до цього маршруту село Лісне, хоча цей населений пункт входить і до українського еногастрономічного маршруту «Дорога вина та смаку української Бессарабії».

Окрім того, планується створити декілька центрів національних культур: в селі Євгенівка – центр болгарської культури, в селі Надрічне- центр молдавської культури, в селі Ламбрівка – центр єврейської культури, в селищі Бородіно та селі Весела Долина – центри німецької культури тощо», – пояснив Іван Георгійович.

Голова громади підкреслив, що цей маршрут створюється заради розвитку різних напрямків туризму, серед яких гастротуризм, етнотуризм та винний туризм. Щодо винного туризму, то в кожній національній садибі будуть представлені етнічні кухні та місцеве вино.

«Як тільки буде створений Національний природний парк «Буджацькі степи», а це вже скоро, ми перейдемо  на наступний рівень – створення біосферного заповідника, аби взяти його під охорону ЮНЕСКО. Це надасть змогу показати зв’язок людини з природою, який зробить Міжнародний туристичний гастрономічний маршрут «Дорога вина та смаку Буджаку» унікальним.

В цей біосферний заповідник ми залучимо культури народів, що мешкають в Бородінській громаді. Оскільки приклад Національного природного парку «Тузлівські лимани» демонструє, як не має бути, коли окремо перебувають людина та природа», – підкреслив Іван Кюссе

Sorry, comments are closed for this post.